Lentile de plastic sau lentile din sticlă?

entile de plastic sau lentile de sticla

Lentile de plastic sau lentile din sticlă?

Lentile din plastic sau lentile de sticlă?

Mulți dintre noi sunt purtători de ochelari și poate am răspuns deja opticianului la aceasta întrebare. Sau poate am ridicat din umeri, lăsându-l pe acesta să aleagă în locul nostru. Nu mai faceți asta. Informați-vă ce e bun pentru dumneavoastră, cât trebuie să coste și apoi decideți știind.

Să fie lentile de sticlă (minerală) sau lentile de plastic (sticlă organică)?

Și, totuși, care sunt diferențele?

Rezistența la zgâriere cea mai bună o au lentilele de sticlă. Lentilele de plastic, chiar și cu cele mai performante tratamente, se zgârie dacă sunt atinse cu obiecte ascuțite sau dacă sunt șterse necorespunzător. Prin urmare, lentilele de plastic ajung mult mai repede să aibă suprafața atât de deteriorată, încat vor trebui schimbate, chiar dacă nu aveți modificări ale prescripției. Asta se întâmplă în general cam la 4 ani, depinzând foarte mult și de modul în care sunt îngrijite. Cu lentilele de sticlă nu avem această problemă, ele păstrându-și integritatea și aspectul impecabil multă vreme. Ceea ce nu înseamnă ca acestea nu trebuie șterse cu mare grijă.

Lentilele de plastic au o cea mai mare rezistență la impact. In mod evident, copiii și persoanele care desfășoară activități foarte dinamice ar trebui să poarte lentile de plastic. În schimb, lentilele de sticlă au o rezistență mai mare la caldură, deci sunt indicate, de exemplu, locurilor de muncă care presupun temperaturi ridicate.

Greutatea lentilelor e un factor care înclină hotărâtor spre cele de plastic, evident mai ușoare la aceleași caracteristici optice. Greutatea lentilelor este în general distribuită pe suprafața nasului. Prin urmare, dacă lentilele dumneavoastră trebuie să fie groase pentru că aveți dioptrii mari, dacă suprafața nasului e sensibilă, dacă aveți nasul subțire, alegeți lentile de plastic. Trebuie știut că, chiar și cele de plastic pot deveni greu de suportat pe nas după multe ore de purtat ochelarii. Acesta este motivul pentru care totdeauna trebuie alese, atât cât se poate tehnic și financiar, ramele și lentilele cele mai ușoare.

Pentru lentilele de plastic au fost create mai multe și mai avansate designuri îngloband tehnologiile de top, multe tratamente superioare, culori în masă sau variante nenumărate de lentile fotocromatice. Toate acestea sunt există și pentru lentilele de sticlă, doar că într-o gamă mai restrânsă.

Luați în calcul că, dacă vă doriți rame pe capse sau șuruburi (rimless) va trebui să alegeți doar lentile de plastic pentru că numai acestea se montează pe astfel de rame.

Cu cât dioptriile sunt mai mari, aveți nevoie de lentile cu index de refracție mai mare, dar cu atât mai multe reflexii de culoare veti vedea. Totuși, unele materiale (precum policarbonatul – un material plastic) au aberatiile cromatice relativ mici, chiar la un index de refracție mare. Aceste aberații cromatice apar și la lentilele de sticlă și la cele de plastic (sticlă organică) la indecsi de refracție foarte mari. De aceea devine util un tratament antireflex. Fără acesta, de la index 1.5, cel din fața dumneavoastră va avea probleme în a vă vedea ochii, chiar dacă dumneavoastră nu aveți încă probleme vizuale legate de reflexii. Deci, indiferent că alegeți plastic sau sticlă pentru lentilele dumneavoastra, la index mare de refracție trebuie să optați și pentru un tratament antireflex.

Una peste alta, alegeți lentile de sticlă daca lucrați într-un mediu cu mult praf și este dificil să ștergeți lentilele în mod corespunzător sau dacă lentilele trebuie să fie rezistente la caldură.

Alegeți lentile de plastic dacă vreți să aveți lentile ușoare, să aveți la dispoziție multe variante de culori sau tratamente avansate sau dacă aveți nevoie de lentile cu rezistență mare la impact. Și dacă vreți ochelari fără cadru.

In concluzie, trebuie să alegeți între siguranță – lentile de plastic sau rezistență – lentile de sticlă.

In principiu, lentilele de sticlă sunt mai ieftine decât cele de plastic, pentru că acestea din urmă au și o mulțime de tratamente. Dar este necesară o analiză mai amănunțită, în funcție de prescripția de la oftalmolog și de alte constrângeri ale utilizatorului.

Pentru a vedea toate variantele ce vă stau la dispoziție și pentru a compara prețuri pentru diferite opțiuni, vă recomandăm ochelari.com, un magazin online unde alegerea unor rame și/sau a unor lentile devine o activitate placută, instructivă și  foarte utilă. Acolo alegeți tipul de lentilă dorit și apoi toate opțiunile vin cu explicații, ca și cum adăugăm performanță lentilelor văzând permanent cum variază prețul. Astfel ne putem lămuri ce ne trebuie, ce ni se potrivește și, foarte important, ce se încadrează în buget. evident că, dacă ne dorim, putem fi asistați de specialiști care să ne ajute cu informații, păreri, sfaturi. Iar, mai nou, ramele pentru ochelarii noștri pot fi probate online, doar din cateva clik-uri necesare pentru a încărca o poză și a vedea toate ramele pe fața noastră.

In final, nu uitați să comparați prețurile din diferite magazine și să verificați ofertele speciale ale momentului. Plătiți acolo unde găsiți un preț bun, nu e cazul să cheltuiți în plus. Iar acum, online, toate aceste informații sunt la îndemână, oriunde ne aflăm.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment