Pe scurt despre lentile progresive

Pe scurt despre lentile progresive

Lentile progresive. Ce sunt?

Lentile progresive sunt acele lentile care te ajuta sa vezi bine si la distanta, si intermediar, si aproape, cu aceeasi pereche de ochelari.

In partea de sus a lentilei sunt prevazute dioptriile pentru vederea la distanta conform retetei de la oftalmolog sau de la optician. Pot fi si lentile fara dioptrii, daca vederea dumneavoastra la distanta e buna. Pe masura ce privirea coboara prin lentila in partea de jos a ei, se ajunge la zona prin care veti vedea bine sa cititi.

Prin urmare, pentru a vedea bine la distanta sau pentru a citi, trebuie sa miscati ochii in diferite directii, privind astfel prin partea superioara sau inferioara a lentilei.

Trecerea intre cele doua zone se face lin, astfel incat sa nu existe disconfort la mutarea privirii din zona de vedere la distanta la zona de citit.

Totusi, realizarea trecerii intre cele doua zone cu dioptrii diferite produce zone intermediare, cu aberatii. Cu cat diferenta de dioptrii intre zona de vedere la distanta si cea pentru citit (aditia) este mai mare, cu atat zona cu aberatii este mai mare si zona prin care vedem bine devine mai ingusta. Intre cele doua zone se afla o zona medie, pentru a face trecerea cat mai lina de la vederea departe la cea aproape.

Diferitele zone ale unei lentile progresive

diverse zone ale unei lentile progresive

Prin urmare, undeva dupa 40 de ani, cand nevoia de ajutor la citit e inca mica, zona de vedere buna de pe lentila e mai mare si acesta e un bun moment pentru a incepe sa folositi lentile progresive. Cu cat trec anii si aditia creste, zona prin care puteti vedea bine, mai ales la citit, se ingusteaza. In imaginile de mai jos se vede cum zonele de vedere clara se micsoreaza cu cat creste aditia.

zone lentile progresive in functie de aditie
[/vc_column][/vc_row]

Sunt potrivite lentile progresive pentru oricine?

Trebuie precizat si ca lentilele progresive nu sunt recomandate celor care au miscarile gatului si capului restrictionate de alte afectiuni, celor care au probleme de pozitionare in spatiu sau vertij, celor care au nevoie de lentile cu dioptrii diferite la fiecare ochi, celor care au fluctuatii de refractie care ii  pot impiedica sa folosesca confortabil acest tip de lentile.

Cum se aleg corect niste lentile progresive de care clientul sa fie multumit?

Succesul unor lentile progresive depinde de o multime de factori. Asa cum am vazut, aditia e cea care determina in mod direct marimea zonelor de vedere clara. Diversii producatori de lentile progresive au creat designuri diferite care sa puna accent pe anumite zone, in functie de nevoile vizuale ale clientului, favorizand astfel zona de vedere de care are acesta nevoie. Parametrii ramei pe care se vor monta lentilele influenteaza modul de incadrare in aceste designuri, putand conduce spre o personalizare accentuata a lentilelor, daca acestia se indeparteaza de valorile recomandate. Nu in ultimul rand, va conta foarte mult precizia cu care vor fi marcate de catre optician pozitiile pupilelor pe rame. Concluzionam ca alegerea corecta a combinatiei lentile progresive – rama – utilizator este cea care determina reusita ulterioara. Toate acestea se realizeaza in cadrul consultatiei cu optometristul, care devine deci foarte importanta. Lentilele progresive se aleg pornind de la prescriptia medicala, se  fac masuratorile suplimentare cuvenite, trebuie bine gandite detaliile modului de purtare a ochelarilor si se aleg dintre multele variante ale producatorilor pe cea care serveste cel mai bine nevoilor viitorului utilizator. Deci personalizarea cat mai aproape de prefectiune este cheia succesului.

 E greu sa ne obisnuim cu noile lentile progresive?

Ulterior achizitonarii, mai ales pentru noii purtatori de lentile progresive, urmeaza perioada de acomodare. Pentru inceput, acestia vor trebui sa invete prin ce zone ale lentilei trebuie sa priveasca pentru a obtine un anume rezultat, sa evite miscarile bruste ale capului, sa evite orientarea privirii prin zonele cu aberatii. Pentru marea majoritate a utilizatorilor, perioada de acomodare este de cateva zile, dar cu directa legatura cu modul in care a fost individualizata alegerea lentilelor  si cu disponibilitatea purtatorului de a accepta un mod nou de a relationa cu ochelarii.

Ce putem afla despre pretul acestor lentile?

Fiind vorba despre tehnologie avansata, despre materiale si moduri de prelucrare foarte speciale, despre designuri in spatele carora stau ani de cercetari, lentilele progresive pot avea preturi ridicate (o analiza buna a preturilor lentilelor progresive gasiti aici). Doar ca pretul este cu atat mai mic cu cat lentilele sunt mai apropiate de valorile standard ale parametrilor implicati, deci cu cat gradul de  personalizare a lor e mai redus. Evident, se pot adauga tratmente mai mult sau mai putin costisitoare ale lentilei. De mentionat si ca lentilele progresive pot fi si fotocromatice. Pe de alta parte, ca si in alte domenii, pretul depinde de producator. Deci pretul lentilelor progresive nu trebuie sa fie neaparat mare ca lentilele sa fie cele mai bune posibile. Pentru exemple, vizitati ochelari.com si veti constata exact acest lucru. Veți avea si posibilitatea sa va configurati lentilele asa cum va place, cum vi se potriveste mai bine si sa vedeti instantaneu cum alegerile dumneavoastra modifica pretul final. e un instrument util pentru alegeri informate si pentru a putea face ca ochelarii dumneavoastra sa se incadreze in buget.

Acum stiti cateva detalii tehnice despre lentile progresive, cum functioneaza, cum se aleg, cat de importanta este consultatia la specialistul optician, care sunt limitarile acestui tip de lentile si cum poate varia pretul lor. Va dorim succes in a gasi varianta (aproape) perfecta de lentile progresive si sa ii purtati cu placere cat mai mult timp dupa aceea!

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment