Tipuri de lentile progresive

Doamna poarta lentile progresive. Care din tipuri de lentile progresive?

Tipuri de lentile progresive

După cum deja știm, probabil, cu toții, lentilele progresive au devenit din ce în ce mai aproape de noi, deja mulți oameni le poartă și cei mai mulți sunt foarte mulțumiți de alegerea făcută. Să aflăm ce e cu acestea, ce tipuri de lentile progresive putem alege, cum facem să le comandăm.

Ce numim lentile progresive?

Ele sunt niște lentile create cu tehnologii foarte avansate astfel încât să ne ajute să vedem bine și la distanță, și aproape, și intermediar, ceea ce e foarte plăcut.

Pentru cine sunt potrivite lentile progresive?

Ele sunt create pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie și de ochelari pentru vederea departe și de ochelari de citit. Asta se întamplă în general peste 40 de ani, când utilizatorul miop începe să simtă nevoia unui ajutor și pentru a vedea bine obiectele situate în imediata apropiere. Aflați în această situație, ei se văd nevoiți să poarte două perechi de ochelari, lucru foarte incomod și, pentru unii, chiar lipsit de eleganță. Nu îi ai mereu la îndemână, nu e ușor să tot schimbi ochelarii de pe nas de câte ori ai nevoie să vezi ceva mai departe sau mai aproape, mai ales când faci asta frecvent. La fel de bine pot fi purtați și de cei care au nevoie doar de ochelari pentru citit, dar vor să îi aibă permanent pe nas. Toate lentilele progresive pot fi și fotocromatice la dorința utilizatorului, deci se rezolvă și problema protecției ochilor față de razele UV.

Ce au special niste lentile progresive?

Așa cum spuneam, au fost create aceste lentile care au pe suprafața lor, în partea de jos, dioptriile pentru vederea aproape, în partea de sus pe cele pentru vederea departe, iar în zona mediană a lentilei se află așa numitul canal de progresie prin care se poate vedea și la distanță intermediară. Această performanță a fost obținută în urma unor cercetări îndelungate, proiectării atente și prelucrării lentilelor prin procedee foarte avansate. In lateralele lentilei sunt zone în care vederea nu mai e la fel de clară pentru că aceste zone cu distorsiuni apar datorită trecerii de la dioptriile cu minus la cele cu plus pe suprafața aceleiași lentile. Mai multe detalii despre ele, despre caracteristici, avantaje și dezavantaje găsiți aici.

Ce tipuri de lentile progresive avem la dispoziție?

Având în vedere că există acele zone cu distorsiuni, producătorii de lentile au creat, pe lângă lentilele progresive de uz general, mai multe designuri speciale, fiecare gândit pentru a favoriza anume zone de vedere clară, specifice unor diferite activități.

Lentile progresive de interior sunt lentile la care dioptriile pentru citit beneficiază de o zonă mai largă,  apoi dioptriile se modifică treptat până la dioptriile necesare pentru vederea la calculator și la câtiva metri depărtare (1, 2, 4m). Ele sunt, așa cum le zice și numele, pentru cei ce nu au nevoie de vedere clară foarte departe, cei care petrec multi timp la interior, dar au astfel avantajul unor zone de vedere clară mai largi pentru aceste distanțe, mișcarile capului nemaifiind atât de ample ca în cazul lentilelor progresive de uz general.

Lentilele degresive sau regresive sunt un alt tip de lentile special concepute pentru anume activități, de data aceasta pentru cei care au de lucrat la calculator și trebuie să vadă bine și pe documentele de pe masă.  Astfel, zonele de vedere clară sunt mari pentru vederea aceste distanțe mici, lucrul la birou va fi mult mai confortabil, dar utilizatorul nu va putea vedea bine la distanță mai mare în încăpere.

Lentilele progresive pentru condus reprezintă unul din cele mai cunoscute tipuri de lentile progresive. Ele sunt gândite pentru a lărgi zonele de vedere clară necesare pentru cei care se află la volanul mașinii: vederea la distanță, evident, și zona intermediară pentru a vedea bine instrumentele de bord, dar zona dedicată cititului este aproape exclusă. 

Vedem deci că, dacă ne dorim lentile progresive specializate, producătorii au conceput mai multe tipuri de lentile progresive. Fiecare favorizează zonele de care avem noi nevoie pentru a ne ajuta să vedem bine numai la distanțele  care ne interesează, reducând din dezavantajele lentilelor progresive de uz general. Zonele de vedere clară sunt mai mari și astfel sunt reduse mișcările capului, ceea ce duce la un confort sporit. Dezavantajul este că atunci când utilizatorul iese din zona pentru care au fost gândiți ochelarii, va trebui să îi înlocuiască cu perechea potrivită pentru activitatea respectivă, deci ajungem din nou la două perechi de ochelari.

Ce avem de făcut pentru a comanda lentile progresive?

Oricum, este bine că avem, din ce în ce mai mult, de unde alege. Numai că trebuie să fim informați, să cerem să ni se explice, să discutăm cu opticianul despre nevoile noastre vizuale și ce posibilități avem și… asta necesită timp. Putem să ne informăm bine înainte de a discuta cu cel aflat în magazin ca să știm exact ce să îi cerem pentru că, vă dați seama, timpul dumnealui e limitat de prezența celolalti clienți care așteaptă. Sau putem să cautăm magazinul online care ne place, care are cele mai bune prețuri, cele mai clare explicații ale tuturor opțiunilor, cei mai disponibili, mai amabili și mai profesioniști opticieni și să ne configurăm acolo, în voie, de oriunde, singuri sau ajutați, perechea de ochelari care corespunde nevoilor noastre, bugetului disponibil, preferințelor.  E adevărat că, fiind vorba de lentile progresive, e nevoie probabil și de o vizita la cabinet, dar chiar și așa, tot noi trebuie să alegem ce ne trebuie și la cel mai bun preț posibil. Noi considerăm ca ochelari.com e un asemenea loc, cu prețuri extrem de bune, cu multe informații, cu specialiști foarte prietenoși și cu module pe site în care chiar ne putem juca să vedem cât costă fiecare opțiune pe care o adăugăm sau înlăturăm alegerilor noastre de bază.

optiadmin

Sorin este optician, dar si inginer. Pasionat de ce se intampla in lumea ramelor, lentilelor. Este fondatorul lui OptiPro.ro si Ochelari.com

No Comments

Leave a Comment